

Practice, Learn and Achieve Your Goal with Prepp

IBPS PO

Reasoning Answer Key

Simplifying Government Exams



IBPS PO Mains Memory Based-2017 (Solution) Reasoning Aptitude

Direction (1-5):

Step I: Let us start with the detail solution. As given in the diagram that there is a line-1 RA and Six people Mohan, Sohan, Rohan, Ankit, Vinit and Sumit are standing in line 1-RA. All of them are facing north. With distance between them increasing in multiples of 7 from the left end (i.e. suppose Mohan is left end of the line at point R then the remaining people will stand at a distance as follows -7m, 14m, 21m.... from the end). So, the arrangement will be –

$$\begin{array}{cccc} & \leftarrow & \text{Left} & \text{Right} & \rightarrow \\ 1 & \mathsf{R} & & & & & \\ \hline 7m & 7m & 7m & 7m & 7m & 4m & \mathsf{A} & 39m \end{array}$$

In this arrangement the distance between two persons standing next to each other is seven whereas from first person standing at left end the distance will be in multiple of 7. And as the total length of the line is 39m and five persons are standing in the line at a distance of multiple of 7 so it will be 35m, remaining distance will be 39-35=4m from the right end.

Step II: Now, let us start with the sitting arrangement of line 1-RA. Mohan is standing at the left end of the line. Two persons are standing between Mohan and Sohan. Rohan stand second to the left of Sohan.

Step III: Sumit is an immediate neighbor of Rohan. Only one person stands between Sumit and Ankit. So, the final arrangement of line1-RA is—

Step IV: Similarly, six people Anita, Ambika, Amrita, Aanchal, Arpita and Ajita are standing in line-4 UD. All of them are facing south. with distance between them increasing in multiples of 9 from the end (i.e. if first person is left end of the line at point U and the remaining will be stand at the distance as follows-9m, 18m,27 m....from point U)

Know More

In this arrangement the distance between two persons standing next to each other is nine whereas from first person standing at right end the distance will be in multiple of 9. And as the total length of the line is 49m and five persons are standing in the line at a distance of multiple of 9 so it will be 45m, remaining distance will be 49-45=4m from the right end.

Step V: Amrita is standing is at 3rd position from the right end. Arpita is an immediate neighbor Of Amrita. Two people are standing between Arpita and Ajita. From this there can be two possible cases-----



Step VI: More than three persons stand between Ajita and Anita. Aanchal stands to the immediate left of Ajita. Ambika and Arpita are immediate neighbours. So, case-1 will be eliminated and the final arrangement of line 2-UD is-



S2. Ans.(b)

Sol. As only five people can stand in both lines RA and UD at a distance in multiples of 9m and 11m respectively. So one person from each line will move to line 2-SD and line 3-TC respectively.



S3. Ans.(c)

Sol. As only four people can stand in line 4- UD at a distance in multiples of 13m, So two person from line 4-UD will move to line 3-TC respectively.



Vacancies and updates on one click



S6. Ans.(c)

Sol. Just because of builders which are indulge in profit business without caring about environment and poor people which suffers most and dies due to chronical diseases. And development of environment has lack behind due to rapid urban development. Thus, statement III is the cause, I and II are its effect.

S7. Ans. (c)

Sol. Note that we are talking about Smart Cities Mission. Thus, anything related to rural areas is beyond the scope. Whereas, in option (c), we focus only on urban development. Hence, option (c) will be an effect of the statement.

Direction (8-9):

۸

S8. Ans.(b)

Sol.

$$\begin{array}{c}
 B(+) = D(-) \\
 B(+) = C(-) \\
 F(+) = C(-)
\end{array}$$

S9. Ans.(c) Sol.



S10. Ans.(c)

Sol.

(a) The method of guidance is irrelevant to the argument about freewheel versus fixed linear systems

(b) The passage compares the speed and system models of airplanes and high-speed trains. The argument does not incorporate buses and cars, which are included only to give examples of free-wheel system, a irrelevant.

(c) **Correct.** This statement properly identifies the weakness in the

argument: Airplanes are not truly a free-wheel system because they

are restricted to traveling between airports. Additionally airports tend to be less conveniently located than train terminals, which has further potential to weaken the argument in favour of airplans.

(d) The inability of high-speed trains to use some convenient train stations strengthens, rather than weakens, the argument in favour of airplanes.

(e) Consumer preference for air travel over ground travel on long trips strengthens, rather than weakens, the argument in favor of airplans.

Directions (11-15):

S11. Ans. (d)

Sol. It is given that DE < DC/2 so the value of DC = 15m and AB= 12m or 6m

D and A are vertically inline so DE=AF,

DE = 6m, EC = 15-6 = 9m

It is given that EC<10 so DE= 6m and AB = 12m





S12. Ans. (e)

Sol. The direction of A with respect to F can't be determined.

S13. Ans. (a)

Sol. There are four possible possibilities but two will cancel out by the condition that K is in east of S and K is in north of M so the final figure is given below.

It is clear that Z is in north east from M.



S14. Ans.(d)

Sol. It is given that MT>SK so MT=15m KZ= 12m and SK =12m or 6m so the value of SZ= (12+12) or (12+6)= 24m or 18 m



S15. Ans. (d)

Sol. It is given that MT>SK so MT=15m and SK =12m or 6m SK + MT = (12+15) or (15+6) = 27m or 21m





S16. Ans.(a) S17. Ans.(a)

S18. Ans.(d)

Sol. Option (a) cannot be inferred because of the word –"only". Option (b) cannot be inferred as we cannot say that the ban was the only factor that led to an increase in the number of glaucoma patients in city Y. Option (c) cannot be inferred as the given drug could have been used for recreational use also. Option (d) can be inferred as the effectiveness of the given drug in the treatment of glaucoma could be the reason why the ban was lifted.

Direction (19-23):

Step I: First let us start with seating arrangement of the circle. Eight persons Abhay, Isha, Riya, Rahul, Piya, Diya, Sahil, Sanyam are sitting around the circle having eight vacant chairs. Four of them are facing towards the center while four are facing outside the center.

Only two persons are sitting between Isha and Abhay. Sahil sits second right of Abhay. Rahul and Sahil are immediate neighbours. Riya sits third left of Rahul. Both Abhay and Isha are facing outside the center. Rahul is facing opposite direction of Isha. Piya sits immediate right of Sahil who is facing same direction as Abhay. Sanyam sits second left of Riya. Both Sanyam and Piya are facing same direction.



Step II: Now, according to the given conditions - 1. Isha draws queen of Club, 2. Abhay draws Jack of Club and If card drawn is club, person remains on the same position facing opposite direction of current direction. So, Isha and Abhay remains on the same position facing opposite direction of current direction.



Step III: 3. Piya draws 3 of Spade, If the card drawn is spade, the person who draws first moves to position 5 facing opposite direction of current direction, then the second person who also draw spade moves to position 6, similarly 7 and 8. So, it is clear that Piya will move to position-5 and will now face outside the center. Further 4. Rahul draws a King of Diamond, If the card drawn is diamond, the person who draws first moves to corner 1 facing same direction, then the second person who also draw diamond moves to corner 2, similarly 3 and 4. So, it is clear that Rahul will move to corner-1 facing same direction.



Step IV: 5. Diya draws Ace of Heart, 6. Sahil draws 9 of Heart and If card drawn is heart, person remains on the same position facing same direction. So, both Diya and Sahil remains on the same position facing same direction. Further, Sanyam draws 7 of Diamond and If the card drawn is diamond, the person who draws first moves to corner 1 facing same direction, then the second person who also draw diamond moves to corner 2, similarly 3 and 4. Now, Sanyam will move to corner-2 facing same direction.



Step V: 8. Riya draws 4 of Spade, If the card drawn is spade, the person who draws first moves to position 5 facing opposite direction of current direction, then the second person who also draw spade moves to position 6, similarly 7 and 8. So, Riya will move to position-6 now facing outside the center. So, the final arrangement is –



S24. Ans.(d)

Sol. Litter city has introduced a levy of Rs.100 on private cars entering the city. This levy is in addition to the toll already being levied. In the passage, the administration argues that this new levy will force people from not using their cars and to take public transport. The administration thinks that the decisive issue for car owners is saving money. If car owners are already paying more as toll charges than they would pay in bus fares, money is not the reason for their using the car. That means

10

car owners are unlikely to change their way of commuting to save money. So, option (d) is the right answer. Taxi drivers' demand for rate hike is irrelevant to the argument, so (a) is ruled out. Option (b) is inapt because a comparison with the neighboring city doesn't point to a flaw in the argument. Present bus riders are irrelevant to the City's plan. So (c) is also inapt.

S25. Ans. (e)

Sol. Clear from the way the agitated guardians have protested against this newly introduced audiovisual aid of teaching methodology, they are unhappy with the new teaching methodology.

S26. Ans. (c)

Sol. Any new thing takes some time for its adjustment. So, school authority may defend themselves by saying this statement.

Direction (27-30):

In this new pattern coding decoding each letter, except vowel, is assigned a number from 1-8 So, B-1, C-2, D-3, F-4, G-5, H-6, J-7, K-8, L-1, M-2, N-3, P-4, Q-5, R-6, S-7, T-8, V-1, W-2, X-3, Y-4, Z-5. Each vowel is assigned a different symbol as-%, #, \$, @, &. So, for vowels the symbols are - A-\$, E-%, I-#, O- @, U-&.

S27. Ans.(d)

S28. Ans.(a) Sol. The code will be- *3\$* 2\$7 *\$7*

S29. Ans.(c)

S30. Ans.(b) Sol. The code will be- '786%3586 ** 5@3'

Direction (31-33):



S31. Ans. (b)

S32. Ans. (a) S33. Ans. (c)

S34. Ans. (e)

Sol. From statement II- S can be married on either 28 January or 12 September. From statement I and II- When S is married on 28 January

19/21Jan 28 Jan 31Jan 12Sep 19/21Sep T S Q V R

When S is married on 12 September

31 Jan 12 Sep 19 Sep 21 Sep 28 Sep T S Q V R

But it is given in statement II that More than three persons are married in the same month. So, we will get that S is married on 12 September and final arrangement from both statement I and II-

31 Jan 12 Sep 19 Sep 21 Sep 28 Sep T S Q V R S35. Ans. (e) Sol.

Boxes	Colours
В	Orange
D	-
С	Blue
Е	Green
F	Red
А	-

So, it is clear that, Box C is of Blue color. From Statement I-

> > > > > > > B/E > B/E 12 10

From Statement II-

Total Number of toffees in box B+A= 31

Difference in Number of toffees in box F-E=7

Number of toffees in box F+8= Box contains highest number of toffees

Now combining both Statement I and II-

C > D > A > F > B > E 25 21 19 17 12 10

So, Box C of Blue color contain 25 toffees. Sol.

Directions (36-40):



S41. Ans.(b)

Sol. The argument in the given text is that the US president cannot sustain his legacy because of the slow progress of his initiative, i.e. 'securing nuclear materials', which, in other words, means that if he can speed up his initiative, he can have a lasting glory. So, the underlying assumption here is that whether one has a lasting glory or not depends on how fast their initiatives progress. The assumption comes out only in option (b). Hence, it is the right answer.

Direction (42-45):

In this new pattern coding decoding question only one word and one number is arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the words and the numbers both are arranged from the left end. For words- The word which has highest place value according to alphabetical series is arranged first and each letter of each word is replaced by its second succeeding letter according to alphabetical series and same will be followed in each step. For numbers- Numbers are arranged in descending order from left end in such a way that each number is multiplied by two.

Input- olpu htqs 21 73 48 9 xcek bdgv Step I: zegm 146 olpu htqs 21 48 9 bdgv Step II: qnrw 96 zegm 146 htqs 21 9 bdgv Step III: jvsu 42 qnrw 96 zegm 146 9 bdgv Step IV: dfix 18 jvsu 42 qnrw 96 zegm 146 S42. Ans.(c)

- S43. Ans.(d)
- S44. Ans.(a)
- S45. Ans.(b)

Prepp

Latest Sarkari jobs, Govt Exam alerts, Results and Vacancies

- Latest News and Notification
- Exam Paper Analysis
- Topic-wise weightage
- Previous Year Papers with Answer Key
- Preparation Strategy & Subject-wise Books

To know more Click Here



www.prepp.in