Subscribe to MBA Exams Youtube Channel

Verbal

Instructions [51 - 56]

Read the passage carefully and answer the question that follows.

Passage I

All of us play but we are not athletes. We are homo ludens (Latin for play) and our playfulness is unproductive. But athletes play for profit and contest for prizes. It is the transformation of our play and games into athletics that leads to medals. What makes Haryana such a fine place for athletics in India? With barely 2% of India's population, people from Haryana won around 40% of the gold medals in the recently concluded CWG 2010.

People in Haryana tend to count the gold medals of the Hyderabadi shuttler, Saina Nehwal and the

Delhi wrestler, Sushil Kumar, in their tally. This is because both of them are Jats. People of this dominant caste form more than 20% of Haryana's population and, therefore, in popular perception, Haryana is Jat-land. All sports are oriented towards the Olympic slogan 'higher, faster, and stronger'. But the ones in which Haryana got medals stand for plain force and aggression like wrestling, boxing and shooting. Anthropologists call them contact sports because the opponents have bodily contact in them. Shooting is a combative sport because opponents use a combat weapon. Such sports are a substitute of war or training for it.

Haryana is India's pride in contact and combative games. I can think of t hree reasons for it, viz.

historical geography, peasant culture of perseverance and a feeble government policy. Firstly, the province has a volatile history of continuous aggression due to its geographical location on the frontier. Secondly, the people of Haryana have valued physical strength and perseverance due to its peasant culture. Thirdly, the sports policy since 2006 has honed the killer athletic spirit in Haryana. The half-hearted policy does not create achievers but supports the successful ones among them. Punjab was divided on religious lines in 1947. The non-Sikh majority parts of this truncated Punjab were constituted as Haryana in 1966. Like a horseshoe, Haryana encircles Delhi from three sides and the culture of both is similar. At the popular level, people are rough and tough - meaning 'rough by tongue and tough in body'. In the medieval times, Haryana flourished when weak rulers ruled Delhi.

Most of the area remained under Delhi's tutelage but small principalities also dotted the arid landscape of Haryana. Mostly, people of the region joined the Mughals and Marathas in repulsing invaders. But the same locals did not mind plundering Delhi or looting the retreating armies sometimes. The British colonialists expanded from the east. They conquered most of India with the help of soldiers from western UP and Bihar. But, in the late 19th century, the colonial strategists honored ordinary peasant castes by calling them 'martial races' in united Punjab. This was a clever way of taming the aggression in this frontier region.

This smart move was also to recruit rural Punjabis in the colonial army so that they could be used to thwart the southward expansion of Tsarist Russia. There is a family resemblance between military/hunting activities and wrestling, shooting, races, riding or archery. For the military serving population of Haryana, therefore, such sports come easily. Secondly, before the advent of machinery, agriculture was a backbreaking occupation. The size of agricultural income had a direct relation with the quantity of sweat produced during one's toil.

51. Why do people of Haryana tend to count the medals bagged by Saina Nehwal in the tally of their own state, though she is a Hyderabadi?

- A Her father played Ranji for Haryana and is quite popular in the state
- **B** Saina's coach whom she attributes her success to, is from Haryana
- C Her father was posted for 12 years in Haryana during his professional career as a government officer
- **D** Her caste is the same as a dominant caste from Haryana

Answer: D

Explanation:

In the second paragraph of the passage, the author mentions, "People in Haryana tend to count the gold medals of the Hyderabadi shuttler, Saina Nehwal and the Delhi wrestler, Sushil Kumar, in their tally. This is because both of them are Jats. People of this dominant caste form more than 20% of Haryana's population and, therefore, in popular perception, Haryana is Jat-land."

From this, we can observe that option D is the correct answer.

Take a MAH-MBA CET Mocks Here

- 52. What does the author means by saying "Our Playfulness is unproductive"?
- A Investing time in sports do not reap the expected benefits
- B Majority of us waste time on games and sports
- C Majority of us do not play to achieve material benefits
- **D** Majority of us do not have what it takes to become an athlete

Answer: C

Explanation:

In the first paragraph, the author mentions, "our playfulness is unproductive. But athletes play for profit and contest for prizes."

From this, we can infer that since most people do not play for material benefits like medals, prizes or profits, the author is calling their playfulness, unproductive.

Hence, the answer is option C.

- 53. Which of these is not a reason for so many athletes coming from Haryana?
- A Government sponsored schemes in primary schools
- **B** Haryana is traditionally peasant community
- **C** Many people from Haryana had been in army
- **D** Haryana has traditionally seen regular aggressions

Answer: A

Explanation:

From the third paragraph: "Firstly, the province has a volatile history of continuous aggression due to its geographical location on the frontier. Secondly, the people of Haryana have valued physical strength and perseverance due to its peasant culture."

From the last paragraph: "For the military serving population of Haryana, therefore, such sports come easily."

From the above-mentioned lines, we can infer options B, C and D to be true.

Hence, the answer is option A.

54. Why did the English call the ordinary peasants of Haryana, the 'martial race'?

- A Because they could never conquer them
- **B** Because they have traditionally the rulers of Delhi and neighboring areas
- C To tame the aggression of people of that region
- D They had the largest standing army of that region

Answer: (

Explanation:

In the last paragraph, the author mentions, "But, in the late 19th century, the colonial strategists honored ordinary peasant castes by calling them 'martial races' in united Punjab. This was a clever way of taming the aggression in this frontier region."

Hence, the answer is option C.

Enroll To CAT 2023 Comprehensive Course

- 55. Which of the following is false according to the passage?
- A Haryana Surrounds Delhi from three sides
- B Haryana flourished when Delhi was ruled by weak rulers
- C The state sports policy has failed to create new achievers
- D Shooting is a collective sports as all players have to play simultaneously

Answer: D

Explanation:

From the second-last paragraph:

- 1. "Like a horseshoe, Haryana encircles Delhi from three sides and the culture of both is similar."
- 2. "In the medieval times, Haryana flourished when weak rulers ruled Delhi."
- 3. "The half-hearted policy does not create achievers but supports the successful ones among them."

Options A, B and C can be inferred from the lines mentioned above.

Hence, the answer is option D.

- 56. Which of the following is true about the prevailing sports policy in Haryana?
- A Much credit goes to the sports policy as it helps identify and nurture young talents
- B The current state policy does not create new breed of athletes but it instead award the one's who have excelled
- C Neither (A) nor (B)
- **D** Both (A) and (B)

Answer: B

Explanation:

From the second-last paragraph: "the sports policy since 2006 has honed the killer athletic spirit in Haryana. The half-hearted policy does not create achievers but supports the successful ones among them."

From this, we can infer option B. Option A is not mentioned in the paragraph.

Hence, the answer is option B.

Instructions [57 - 59]

Read the passage carefully and answer the question that follows.

Passage II

Putting a final lid on the Planning era, the Niti Aayog is gearing up to launch the three-year action plan from April 1 after the end of 12th Five Year Plan on March 31.

Under the new system, sources said states will be enc ouraged to meet the targets of various schemes or face the prospects of drying up of the fund flows.

"The 12th five years plan is coming to an end on March 31. The three-year action plan to be unveiled this month will come in force from April 1, which will also end the prevailing system of the centre patiently waiting (for) the state governments to implement the schemes.

"Now, you either meet the target or you will fa ce the prospects of the fund flow drying up," a senior Niti Aayog official said.

The official said, "We have patiently waited for the state governments to adopt a number of reform oriented legislative bills. But our experiences have largely been negative... therefore, the reform agenda arrived

at after consensus will need to be adopted by them, and the states doing so will get incentives".

Niti Aayog has also been entrusted the work on the 15-year Vision Document and a seven year strategy, which would guide the government's development works till 2030.

57. As compared to the previous Five Year Plans, the new NITI Aayog's stance towards the states is:

- A Easy flow of funds for states
- **B** More funds for states
- C Lesser regulation of funds for states
- Performance based regulation of funds

Answer: D

Explanation:

"Under the new system, sources said states will be encouraged to meet the targets of various schemes or face the prospects of drying up of the fund flows."

Thus, the funds will be distributed based on the implementation of new schemes by the states. Hence, the answer is option D.

58. How has the experience of dealing with the states been so far?

- A Satisfactory but can still be improved
- **B** Extremely good results
- C Mostly negative
- D Mixed results

Answer: @

Explanation:

"The official said,"We have patiently waited for the state governments to adopt a number of reform-oriented legislative bills. But our experiences have largely been negative."

Hence, the answer is option C.

59. What is the theme of this passage?

- A Center State relationship
- **B** Growing corruption in India
- C Infrastructure development in India
- D All of these

Answer: A



Explanation:

The author talks about the new three-year action plan of the NITI Aayog. They also mention the provisions added to make the states follow the new rules. The passage does not talk about the infrastructure development in India or the corruption.

Hence, option A is the answer.

Instructions [60 - 62]

Read the passage carefully and answer the question that follows.

Passage III

Twenty years ago on Thursday, Moscow started what it thought would be a "blitzkrieg" against secular separatists in Chechnya, a tiny, oil-rich province in Russia's North Caucasus region that had declared its independence.

But the first Chechen war became Russia's Vietnam; the second war was declared a victory only in 2009. The two conflicts have reshaped Russia, Chechnya, their rulers - and those who oppose them. In 1994, shortly after Moscow invaded Chechnya in an effort to restore its territorial integrity, Akhmad Kadyrov, a bearded, barrel-chested Muslim scholar turned guerrilla commander, declared jihad on all Russians and said each Chechen should kill at least 150 of them.

That was the proportion of the populations on each side of the conflict: some 150 million Russians and less than a million Chechens in a small, landlocked province, which the separatists wanted to carve out of Russia. Western media and politicians dubbed the Chechens "freedom fighters" - an army of Davids fighting the Russian Goliath.

Moscow was lambasted internationally for disproportionate use of force and rolling back on the democratic freedoms that former leader Boris Yeltsin was so eager to introduce after the 1991 Soviet Union collapse. Tens of thousands died amid atrocities committed by both sides - and many more were displaced before 1996, when the Russians retreated, leaving Chechnya essentially independent. Retreating was a humiliation for Russia's military machine that less than a decade earlier had presented a seemingly formidable threat to the entire Western world.

- 60. Why did Russia declare war against Chechnya?
- A Chechnya became training field for terrorists
- B Chechnya waged a civil war against its own citizens
- C Chechnya was supplying arms to Russia's enemies
- D Chechnya had declared independence

Answer: D

Explanation:

Options A, B, C: Nowhere explicitly mentioned or implied in the passage.

Option D: Since from the first paragraph, " Twenty years ago on Thursday, Moscow started what it thought would be a "blitzkrieg" against secular separatists in Chechnya, a tiny, oil-rich province in Russia's North Caucasus region that had declared its independence.", it can be inferred that the timing of Chechenya's independence and the Russian invasion coincided, the independence of Chechnya can be a possible reason for the invasion.

Thus, out of all the options, option D is the most appropriate one.

The correct option is D.

CMAT Free Solved Previous Papers.

- 61. How did the first Russia Chechnya war come to an end?
- A Russia surrendered
- **B** Chechnya surrendered
- C Russia retreated
- **D** Chechnya retreated

Answer: C



Explanation:

In the last paragraph it has been mentioned that retreating was such a humiliating experience for the Russians.

Hence it can be inferred that the Russian military retreated. Option C is the correct answer.

- 62. What was western media's attitude about the conflict?
- A They supported Russian action against Chechnya
- B They completely ignored the conflict
- C They were sympathetic towards Chechens
- **D** They acted as mediators between the two warring nations

Answer: C

Explanation:

From the lines of the penultimate paragraph,"... Western media and politicians dubbed the Chechens "freedom fighters" - an army of Davids fighting the Russian Goliath.", it can be inferred that the western media shared sympathetic feelings toward Chechens. Option C represents the western media's attitude most appropriately.

None of the other options is implied in the passage.

Thus, the correct option is C.

Instructions [63 - 65]

Read the passage carefully and answer the question that follows.

Passage IV

Smokejumpers are often asked to address to organizations and the public groups about the importance of fire protection, particularly fire deterrence and detection. Because smoke detectors reduce the risk of dying in a fire by half, smokejumpers often provide audiences with information on how to fix these protective devices in their homes. Specifically, they tell them these things: A smoke detector should be placed on each floor of a home. While sleeping, people are in particular risk of a surfacing fire, and there must be a detector outside each sleeping area. A good site for a detector would be a hallway that runs between living spaces and bedrooms. Because of the dead-air space that might be missed by turbulent hot air bouncing around above a fire, smoke detectors should be installed either on the ceiling at least four inches from the adjoining wall, or high on a wall at least four, but no further than twelve, inches from the ceiling. Detectors should not be mounted near windows, exterior doors, or other places where drafts might direct the smoke away from the unit. Nor should they be placed in kitchens and garages, where cooking and gas fumes are likely to cause bogus alarms.

- 63. What is the main focus of this passage?
- A How smokejumpers carry out their errands
- **B** The proper installation of home smoke detectors
- C The concealment of dead-air space on walls and ceilings
- D How smoke detectors thwart fires in homes

Answer: B

Explanation:

The passage starts with the importance of smoke detectors and then explains in detail the considerations while installing them.

Option A: Though the passage mentions smoke jumpers in the starting, the main focus of the passage is on smoke detectors. Thus, this option can be eliminated.

Option B: Since the passage explains in detail the importance and considerations while installing the smoke detectors, this option aptly reflects the primary focus of the passage.

Option C: This option can be easily eliminated as this is not the primary focus of the passage.

Option D: This is a distorted inference as smoke detectors detect fires, not thwart them.

Thus, the correct answer is option B.

Take a free CMAT mock test

- 64. The passage states that, compared with people who do not have smoke detectors, persons who live in homes with smoke detectors have a:-
- A 50% better chance of surviving a fire.
- **B** 50% poorer chances of preventing a fire
- **C** 75% worse chance of detecting a hidden fire.
- **D** 100% shoddier chance of being injured in a fire.

Answer: A

Explanation:

It can be inferred from these lines of passage, "Because smoke detectors reduce the risk of dying in a fire by half, smokejumpers often provide audiences with information on how to fix these protective devices in their home s", that smoke detectors increase the survival in case of fire by 50%.

Since option A aptly reflects this inference, it is the correct answer.

Option B is a distorted inference as smoke detectors increase the chances of survival, not decrease.

Options C and D are nowhere explicitly mentioned or implied in the passage.

Thus, the correct answer is A.

- 65. The passage indicates that one responsibility of smokejumpers is to:
- A Install smoke detectors in the homes of residents in the community.
- **B** Check homes to see if smoke detectors have been properly installed.
- **C** Develop fire safety programs for public leaders and corporate workers.
- **D** Address to corporate about the importance of preventing fires.

Answer: D

Explanation:

From the lines "Smokejumpers are often asked to address to organizations and the public groups about the importance of fire protection, particularly fire deterrence and detection", it can be inferred that one of the responsibilities of the smokejumpers is to spread the awareness about fire protection to organizations and groups.

Option A: Although smoke jumpers provide the information on the installation of smoke detectors, it cannot be inferred from the passage that they install smoke detectors in homes by themselves.

Option B: This is not implied anywhere in the passage.

Option C: Although it can be inferred from the passage that smoke jumpers address the organizations and groups about the importance of fire protection, it would be far-fetched to say that they develop fire safety programs.

Option D: This option aptly represents the responsibility of smoke jumpers given in the starting lines of the passage.

Thus, the correct option is D.

- 66. Choose the word or the phrase that has most nearly the opposite meaning for the word given below.

 DORMANT
- **A** Couchant
- **B** Rampant
- **C** Potent



Answer: B

Explanation:

Dormant - lazy, inactive

Opposite to dormant is rampant, which means fast or active.

Answer is option B.



Download Excellent App for CMAT Preparation

- 67. Choose the word or the phrase that has most nearly the opposite meaning for the word given below. EXIGUOUS
- **A** Urgent
- **B** Exacting
- **C** Large
- **D** Bare

Answer: C

Explanation:

exiguous - small, scanty

Opposite of exiguous is large.

Answer is option C.

68. Complete the analogy. SOAP: RINSE::_____

A Scrubber : absorb

B Immorality: expiate

C Iron: rust

D Cleanser: dirty linen

Answer: A

Explanation:

Soap is used for "rinsing". Thus, we have to choose the option where the second term mentions the use of the object mentioned in the first term.

Among the options, only option A has the required relationship.

- 69. Choose the option that represents the correct arrangement of the following words to form a meaningful sentence.
 - 1. developing
 - 2. Nina enters and apologizes
 - 3. as
 - 4.,
 - 5. is
 - 6. later
 - 7. her self-portraits
 - 8. she
 - 9. in her darkroom
 - 10. for running away







- **B** 2, 10, 3, 8, 7, 1, 6, 5, 4, 9
- **C** 8, 4, 3, 2, 5, 1, 7, 9, 2, 10
- **D** 8, 6, 5, 1, 7, 9, 3, 4, 2, 10

Answer: A

Explanation:

The correct sentence is "later, as she is developing her self-portraits in her darkroom Nina enters and apologizes for running away"

The correct order is (6, 4, 3, 8, 5, 1, 7, 9, 2, 10).

Hence, the answer is option A.

Enroll to MAH-MBA CET Crash Course

- 70. The following question has a set of three statements. Each statement can be classified as one of the following.
 - (i) Facts, which deal with pieces of information that one has heard, seen or read, and which are open to discovery or verification (the answer option indicates such a statement with an 'F').
 - (ii) Inferences, which are conclusions drawn about the unknown, on the basis of the known (the answer option indicates such a statement with an 'I').
 - (iii) Judgements, which are opinions that imply approval or disapproval of persons, objects, situations and occurrences in the past, the present or the future (the answer option indicates such a statement with a 'J').

Identify the Fact(F), Judgement(J) and Inference(I) from the given sentences

- 1) "I don't see Ritu. She said she was tired, so she must have gone home to bed."
- 2) "Ram's been at the gym a lot; he must be trying to lose weight."
- 3) "Shera is a dog, and all dogs love belly rubs. So Shera must love belly rubs."
- A 1I, 2I, 3J
- **B** 11, 21, 31
- C 1F, 2F, 3J
- **D** 1J, 2J, 3F

Answer: B

Explanation:

The three statements given are inferences since we are drawing conclusions based on known facts.

Statement 1: The speaker does not see Ritu. Ritu had told the speaker that she was tired. From this known information, the speaker is concluding that Ritu must have gone home to bed.

Statement 2: The speaker knows that Ram is going to the gym a lot. From this information, the speaker is inferring that Ram must have been trying to lose weight.

Statement 3: It is known that Shera is a dog and all dogs love belly rubs. The speaker thus, infers from this that Shera must love belly rubs, too.

Hence, the answer is option B.

- 71. Which of the following idiom/ phrase means 'like a spy'?
- A Cloak and dagger
- **B** Forty winks

	The alpha and the emerge
С	The alpha and the omega
D	Lay bare
	Answer: A
Explanation: Cloak and dagger - involving secrecy or mystery	
Forty winks - a short sleep	
The alpha and the omega - beginning and the end	
Lay bare - to reveal something	
Option A is the most appropriate one.	
Answer is option A.	
7	2. From the options give below, find the closest substitute for the underlined expression. It is not surprising for a <u>teenager who stays away from school without good reason</u> to invent fantastic tales to escape punishment.
A	Delinquent
В	Lazy teen
С	Truant
D	Idler
	Answer: C
Explanation: truant - people who stay away from school without any reason or explanation.	
An	swer is option C. Join MBA Telegram Group
73. From the options given below, fill in the blank with the word/phrase that most appropriately completes the following sentence. The Supreme Court the decree of the lower court.	
A	Set by
В	Set against
С	Set aside
D	Set over
	Answer: C
	planation: o set aside" means "to declare a legal decision or process to be invalid."
Thus, for the given sentence, option C is the correct choice.	
7	4. A word and its definition is given followed by four sentences. Choose the option that best fits with the definition. Evanescent:
A	A dew sparkling in the sunlight
В	A corpse in the funeral pyre

- Rainbow on a rainy day
- **D** Passing clouds on a clear sky

Answer: C

Explanation:

"Evanescent" means "something that fades guickly".

Options A, B and C can be eliminated since they are not things that fade away. Rainbow mentioned in option C is something that fades away quickly.

Hence, the answer is option C.

75. There are four sentences given below labelled (1-4). From the options given, choose the option that states the grammatically correct sentence(s).

When a magnifying glass was used, the cell appeared green. (1)

Under a magnifying glass, the cell appeared green. (2)

When a large catch of fish was desired, a seine was hauled through the water. (3)

When a seine was hauled through the water, many fish were caught. (4)

- A 1 & 2
- **B** 3 & 4
- C 1, 2 & 4
- **D** 1, 2, 3 & 4

Answer: D

Explanation:

Option A and Option B have the same meaning and both are gramatically correct.

In case of Option C and Option D, the cause and effect has been reversed while the sentences are gramatically correct.

Even though cause and effect have been reversed, both sentences make logical sense independently.

i.e. when there was an intent to catch lots of fish, seine (fishing net) was hauled (spread across)

And when a seine was spread across, many fish were caught.

Hence, All sentences are gramatically and logically correct.

Hence, the right option is D.